Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.02.09 Cs.

Továbbra is aktívak a csalók

Ahogyan arról beszámoltunk, Abonyban és környékén is lapinformációink szerint több embert is átvertek a csalók, akik az online térben garázdálkodnak, és így szemelik ki áldozataikat, majd csapják be őket durván.

Több esetben is százezres, milliós összegeket sikerül kicsalni, van aki még hitelt is felvesz, hogy „segítsen” egy bajbajutott emberen.

Az online csalók módszerének alapja, hogy olyan történettel tévesztik meg áldozataikat, amely a veszélyérzet felkeltésével, vagy a gyors meggazdagodás ígéretével hirtelen érzelmi reakciót kiváltva, cselekvésre bírja őket. A csalásoknak sokféle típusa létezik, közös bennük, hogy az elkövető mindig sürgeti áldozatát, igyekszik rávenni, hogy minél gyorsabban hozzon meg valamilyen anyagi vonatkozású döntést.

Több esetben úgynevezett romantikus csalóval álluk szemben.

Íme, egy példa erre:

https://wmn.hu/.../48007-alomherceg-a-kalozok-fogsagaban...

A jelenség országos, a police.hu cikkében is figyelmeztet a veszélyre.

Az internet a számtalan előnye mellett veszélyeket is a rejt a felhasználóknak. A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél. Az internetes társkeresőknek, randioldalaknak, appoknak és általában a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. Azonban bűnözők is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. A csalók jellemzően az online párkereső oldalakon nézik ki célpontjaikat, de néha a közösségi oldalakon vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot áldozatukkal

Melyek a gyanús jelek?

  • Ha valaki rövid ismeretség után azt mondja, hogy odavan Önért vagy fülig szerelmes.
  • Az üzenetek megfogalmazása semmitmondó, általánosságokat tartalmaz.
  • A küldő online profilja nem egyezik azzal, amit magáról állít. · Ha intim képeket vagy videót kér Öntől! · Megpróbál a bizalmába férkőzni és rávenni arra, hogy küldjön neki pénzt, ajándékot vagy adja meg bankkártyája vagy netbankjának belépési adatait. Hogyan előzheti meg, hogy áldozattá váljon?
  • Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról a közösségi médiában és a párkereső oldalakon!
  • Mindig gondoljon a lehetséges veszélyekre! A csalók a legismertebb online oldalakat használják.
  • Ne kapkodja el a dolgokat, tegyen fel Ön is kérdéseket! Keressen rá az illető fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon is!
  • Figyeljen a helyesírási és nyelvtani hibákra, a következetlenségekre és a kifogásokra, például, hogy a csalók kamerája nem működik!
  • Ne osszon meg kompromittáló dolgokat magáról, amivel később megzsarolhatják!
  • Legyen óvatos, ha pénzt kérnek Öntől! Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!

Mit tehet, ha áldozattá vált?

  • Azonnal szakítson meg minden kapcsolatot!
  • Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát!
  • Tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került!
  • Ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a bankot!

Amennyiben mégis áldozattá vált, kérjük értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Korábbi cikkünk minderről:

https://abony.hu/.../1037-egyre-tobb-abonyit-is-csobe...

327 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak