Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.06.01 Cs.

Sajtóközlemény : Abony, Élhető település

2023/06/01

A Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból bruttó 299.999.998 forint összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosított Abony Város Önkormányzata részére a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00038 azonosító számú „Közösségi és kulturális ingatlan fejlesztés a kúriák városában Abonyban” című projekt megvalósításához.

A támogatási összegből az Önkormányzat ingatlanok felújítását végzi el az alábbi helyszíneken: volt Ungár-kúria (2740 Abony, Szolnoki út 3.) és a volt Kostyán Andor-kúria (2740 Abony, Vasút út 15.). A támogatás 100 %-os intenzitású.

Abony Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül „Élhető települések” tárgyú TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1 azonosító számú felhívásra. A projekt a fizikai megvalósítás szakaszába lépett, Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. május 08. napján döntött a „TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00038 - Közösségi és kulturális ingatlan fejlesztés a kúriák városában Abonyban” című projekt keretében a kivitelező kiválasztására irányuló nyílt feltételes közbeszerzési eljárás felhívásáról.

A fejlesztés alapvető célja a műemlék védelem alatt álló épületek további állagromlásának megakadályozása. A projekt megvalósulásával biztosításra kerül a kulturális, sport, közösségi tevékenységek megteremtése, további fejlesztése, új szolgáltatási formák létrehozása, amelyek korábban korlátozottan, vagy egyáltalán nem álltak a lakosság rendelkezésére.

A közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztésére vonatkozóan bruttó 270.400.000 forint összegű európai uniós és hazai költségvetési támogatás áll rendelkezésre a projekt megvalósítása során.

A kúriák belső felújítási munkálatainak során a földszintek belső felújítása, akadálymentes használata, a gépészet kialakítása (szellőzés, fűtés, világítás), a kertépítés, illetve a volt Kostyán Andor-kúria tekintetében a déli homlokzat felújítása építészettörténeti és művészettörténeti kutatás szerint építési és örökségvédelmi engedély alapján valósul meg.

Az egyéni célú közlekedést 10 db újonnan létesített parkoló fogja segíteni. A 10 db parkoló közül 1 db elektromos autó töltését is kiszolgálja, így segíti a Klímastratégia zöld közlekedési céljait. A volt Kostyán Andor-kúria területén lévő parkban napelemes külső világítás és „okospad” elhelyezés valósul meg a beruházás során. A két kúria kertjében a meglévő értékes, öreg fák és cserjék megtartása, felújítása, többszintes új növényállomány kialakítása, főként őshonos fajokból, valamint fatelepítés történik. Mindkét helyszínen elektromos kerékpárok részére kültéri töltőhely kerül kialakításra. A beruházás akadálymentesítési elemeket tartalmaz akadálymentes parkoló, akadálymentes rámpa (Ungár kúria), akadálymentes emelő (Kostyán kúria), a földszinteken akadálymentes használat a vizesblokkokban.

Abony Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában és a Város Önkormányzatának 2020-2024. évre vonatkozó Gazdasági Programjában is kiemelt helyen szerepel a műemlék felújítás, többek között volt Ungár kúria és a volt Kostyán Andor felújítása, eredeti állapotának visszaállítása.

A 2023-2026 között megvalósuló programról a www.abony.hu oldalon, valamint a település hivatalos facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatnak.

Projekt címe: Közösségi és kulturális ingatlanfejlesztés a kúriák városában Abonyban

Projektazonosító: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00038

Megvalósulás helyszíne: volt Ungár-kúria - 2740 Abony, Szolnoki út 3.

volt Kostyán Andor-kúria - 2740 Abony, Vasút út 15.

Kedvezményezett neve: Abony Város Önkormányzata

A projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2025. 10. 06.

További információ kérhető:

Abony Város Önkormányzata

+36 53 360 135

312 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak