Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.09.01 P.

Boldog 10. születésnapot Kultúra Háza!

Augusztus 23-án ünnepelte 10. születésnapját az abonyi Kultúra Háza épülete.

Azóta rengeteg programnak adott otthont a gyönyörű épület! Isten éltesse a házat és persze a munkatársakat is. Polyák Attila akkori képeivel emlékezünk a megnyitóra.

10 évvel ezelőtt nyitotta meg ajtajait az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely épülete!

Mi történt ebben az időszakban?

Abony Város Önkormányzata egy Abonyi Naplóban megjelent Sajtóközleményben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy több mint 900 millió Ft-os uniós támogatást nyert a város a „Lehetőségeink Fő Tere – Abony Város integrált településközpont fejlesztése” című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt keretében került megépítésre az új multifunkcionális közösségi ház, amelyre óriási igény volt. A Bihari János Zeneiskola épülete 2012-ben került lebontásra, hogy annak a helyén épülhessen meg a modern, a jelenlegi kor minden igényét kielégítő épület.

A multifunkcionális közösségi ház alapkőletételére ünnepélyes keretek közt került sor 2012. július 17-én. A munkálatok nagyon gyorsan haladtak. Az épületet átadása 2013. augusztus 23-án volt, amely előtt az intézmény munkatársai egy hónap alatt áttelepítették a könyvtárból és más városi telephelyekről a dokumentumokat, eszközöket, bútorokat, könyveket és hangszereket.

A Zeneiskola helyén megépült épületen jelenleg is két intézmény osztozik. Az új zeneiskola közlekedő folyosókkal kapcsolódik a főépülethez, amely az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhelynek ad otthont. „Az új épületben helyet kapott az 1861,47 m2 alapterületű művelődési ház (300 fő befogadására alkalmas színház és kamaraterem, kiállítóterem, egyesületi és művészeti körök számára szánt helyiségek) és a városi könyvtár, valamint a 477,9 m2 alapterületű és 15 zenetermet magába foglaló új zeneiskola. A két épületegyüttes közre zár egy belső udvart, ahol megrendezésre kerülhetnek iskolai és városi ünnepségek. A kulturális központ teret biztosít a városban működő civil szervezetek számára is. A hiányzó infrastrukturális feltételek pótlásával a város kulturális és közösségi élete is új lendületet kapott. A komplexum beruházási összköltsége elérte a 749 M Ft-ot.” – közölte egy Sajtóközleményben Abony Város Önkormányzata.

A költözés értelmében az Alapító okirat módosítást kapott, így a székhely a Csillag Zsigmond utca 4. számról a Kálvin János út 1-re változott, míg a telephelynek számító múzeum a Vasút út 16. szám alatt maradt.

Az új épületet Horváth Zoltán és Turi Attila építész tervezte, a belső tereit Jánosi János és Terdik Bálint. Az Országépítő című építészeti folyóiratban is megjelent egy cikk Három az egyben címmel, amely szerint a „tervezett épületegyüttes stratégiai szerepet kapott a formálódó városközpontban. […] az építészek nem monumentális, tömbszerű vagy markáns szimbólumokat felvonultató komplexumban gondolkodtak, hanem egyemeletes, tagolt, az alföldi kisvárosok léptékéhez igazodó épületegyüttesben. Olyan modern épületet álmodtak meg, amely a városi szövetbe nemcsak újabb dokumentumként ékelődik be, hanem cipzárként összeilleszti, egybezúzza az elődök sokszínű hagyatékát. Az épület szinte minden eleme – a historizálás hamis pátosza nélkül – letisztult reflexió a közösségi ház közvetlen környezetének, tágabb értelemben az alföldi mezővárosok építészeti öröksége.”

http://www.miabonyunk.hu/cikkek.php?cikk=12740

185 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak