Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2023.10.02 H.

Kossuth Lajos abonyi toborzó bestédére emlékeztünk

Szeptember 26-án a Művelődési Ház előtt emlékeztünk

Immár hagyomány Abonyban, hogy Kossuth Lajos 1848. szeptember 26-án Abonyban elmondott toborzó beszédére emlékezünk. Harmadik alkalommal ünnepeltük meg ezt a jeles dátumot a Kultúra Házánál, a Kossuth releif előtt.

Felelevenítettük az akkori történelem 175 évvel ezelőtti eseményeit, abonyi vonatkozákozásait, csodálatos produkciókat hallhattunk Szebeni Szilvia énekművésztől és Domoszlai Sándor színművésztől, akik korabeli jelmezekkel tették feledhetetlenné ezt a napot. Szendrei- Juhász Ágnes, a Kinizsi Pál Gimnázium intézményvezető helyettese, történelem szakos tanárnő mesélt nekünk Kossuth Lajos és Családja abonyi vonatkozásairól. A rendezvényen Csizmásné Barna Judit jóvoltából Kossuth kiflit kóstolhattak a jelenlévők, a Nagyabonyi Színkör jelmezbe öltözött tagjainak segítségével. Szebeni Marton Sándor hintóval hozta el nekünk „Kossuth Lajost”, pontosabban az őt alakító Domoszlai Sándort. A Ceglédi Lovas hagyományőrző Egyesület huszárjai is közreműködtek a programon.

Ezúttal szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette a mai rendezvény létrejöttét, nagyon jó érzés, hogy jeles eseményeinket, nagy napjainkat ilyen magas színvonalú hagyományőrzéssel ápoljuk.

Pető Zsolt

polgármester

197 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak