Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.02.03 Sze.

Népszámlálás- 2021.

Jegyzői közlemény: Tájékoztató a 2021. évi népszámlálásról -  Számlálóbiztosokat keresnek!

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. május 01. és június 28. között Magyarország területén nép- és lakásszámlálásra kerül sor.

2021. évben 16. alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét, valamint az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatok kivételével – kötelező.

Az adatgyűjtés a mai kor igényeinek megfelelően egyrészt az interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír kérdőívek nélkül.

A népszámlálás 2021. május 01. és június 28. között három időszakra tagolódik:

  • időszak: 2021. május 01. és 2021. május 16. között internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2021. május 16. éjfélig fogadja)
  • időszak: 2021. május 17. és 2021. június 20. között számlálóbiztosok közreműködésével zajlik az adatgyűjtés (azok körében, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív)
  • időszak: 2021. június 21. és 2021. június 28. között pótösszeírás (ezen időszak alatt az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél)

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a legfontosabb információkról felkérő levelet – mely tartalmazza az online kitöltéshez szükséges egyedi azonosítót is – fog küldeni valamennyi magyarországi címre.

A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek meg. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a házszámokat (többlakásos épületek esetében az ajtószámot is) pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon.

A KSH a 2021. évi népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztató oldalt (www.nepszamlalas2021.hu) indított, ahol további naprakész információk érhetőek el az összeírásról, a népszámlálás jelentőségéről, az adatfelvétellel kapcsolatos eseményekről és teendőkről.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 200 címen kell címellenőrzést végeznie, és kb. 130-150 címen kérdőívet kitöltenie.

A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel és magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie. Rendelkeznie kell továbbá saját eszközzel és interneteléréssel az e-learning tananyag eléréséhez és a vizsga elvégzéséhez, valamint elektronikus és telefonos elérhetőséggel a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében.

A számlálóbiztosok kiválasztás a helyi népszámlálási felelős feladata, aki egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a számlálóbiztosnak jelentkező személy alkalmasságáról.

A jelentkezésnél előnyt jelent: felsőfokú végzettség, továbbá, ha korábban részt vett népszámlálásában, mikrocenzusban, vagy más KSH-s lakossági adatfelvételben számlálóbiztosként.

Kérem, hogy amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne, 2021. február 28. napjáig küldje el nevét és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Abony, 2021. február 01.

dr. Gáspár Anita

jegyző

helyi népszámlálási felelős

903 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak