Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.02.12 H.

Újra Egészségmegőrző Központ lesz a Sívó kúriában

Pető Zsolt Polgármester beszámolója

Folyamatban van a közbeszerzési eljárás, hamarosan letelik az ajánlattételi határidő. Február 9-én munkatársaimmal, Csanádi Csaba irodavezetővel és Csiga- Bagdács Klárával, a projekt ügyintézőjével helyszíni bejáráson voltunk. Cél az, hogy az épületet teljesen kiürítsük az elkövetkező napokban, annak érdekében, hogy a munkaterület- átadása zavartalan legyen a majdani nyertes kivitelező részére. Ahogyan arról beszámoltunk, 400 millió forintból újul meg az épület, és ekkor visszatérhetnek az Egészségügyi Központ szakrendelései a patinás kúriába. A fejlesztés jelentős mértékű egészségügyi eszközbeszerzést is tartalmaz.

A Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból bruttó 400.000.000 forint összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosított Abony Város Önkormányzata részére a TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00050 azonosító számú „Egészségügyi alap és szakellátás infrastrukturálisfejlesztése Abonyban” című projekt megvalósításához.

A támogatási összegből az Önkormányzat eszközbeszerzést (Járóbeteg szakellátás, valamint informatikai szolgáltatás működtetéséhez szükséges eszközök) és a volt Sívó-kúria (2740 Abony, KálvinJános utca 10.) felújítását valósítja meg. A támogatás 100 %-os intenzitású.

Abony Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” tárgyú TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1 azonosító számú felhívásra. Abony Város Önkormányzata és a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága között a Támogatási szerződés 2023. 02. 16. napján aláírásra került.

A fejlesztés alapvető célja a műemlék védelem alatt álló épületek további állagromlásának megakadályozása, valamint a volt Sivó-kúriában az egészségügyi szolgáltató által működtetett járóbeteg szakellátáshoz és az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, felújítások. A projekt megvalósulásával biztosításra kerül az egészségügyi járóbeteg szakellátás fejlesztése.

A projekt alapvető célkitűzése a közfinanszírozott, önálló járóbeteg szakellátás szakrendelőinek infrastruktúra fejlesztése és eszközbeszerzése, annak érdekében, hogy minden lakos számára egyenlő eséllyel hozzáférhető és megfelelő színvonalú járóbeteg szakellátás legyen biztosított, a kor igényeinek megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessenek a város lakói. A fejlesztéssel érintett célcsoport a mozgásszervi betegségben szenvedő lakosok.

Az egészségügyi járóbeteg szakellátás fejlesztésére vonatkozóan (volt Sívó-kúria épületének felújítása) bruttó 275.750.000 forint és a járóbeteg szakellátás, valamint informatikai szolgáltatás működtetéséhez szükséges eszközök beszerzésére mintegy bruttó 69.931.000 forint összegű európai uniós és hazai költségvetési támogatás áll rendelkezésre a projekt megvalósítása során.

Abony Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában és a Város Önkormányzatának 2020-2024. évre vonatkozó Gazdasági Programjában is kiemelt helyen szerepel a műemlék felújítás, többek között volt Sívó-kúria felújítása, eredeti állapotának visszaállítása.

A 2023-2026 között megvalósuló programról a www.abony.hu oldalon, valamint a település hivatalos facebook oldalán folyamatosan tájékozódhatnak.

Projekt címe: Egészségügyi alap és szakellátás infrastrukturális fejlesztése Abonyban

Projektazonosító: TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00050

Megvalósulás helyszíne: 2740 Abony, Kálvin János utca 10. (volt Sívó-kúria)

Kedvezményezett neve: Abony Város Önkormányzata

A projekt megvalósításának tervezett befejezése: 2026. 12. 31.

További információ kérhető: Abony Város Önkormányzata +36 53 360 135

259 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak