Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.04.18 Cs.

Megemlékezés Abonyban a Holokauszt emléknapján

A megemlékezést a zsinagógában tartották

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja április 16

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.

Megemlékezés Abonyban a Holokauszt emléknapján

Április 16-án délután az abonyi zsinagógában emlékeztek meg a 80 évvel ezelőtt történt eseményekre, melynek 400 abonyi zsidó származású lakos is áldozatává vált. A rendezvényen a Bihari János Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára Buzás Dóra és tanítványa Sánta Luca lépett fel, akik a Schindler listája című film világhírű főcímdalát adták elő hegedűn. Megemlékező beszédet mondott Jandácsik Pál, az Abonyi Értéktár Bizottság tagja, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely munkatársa. Pető Zsolt polgármester is köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy közösön dolgoznak a MAZSIHISZ elnökével, Professzor Dr. Grósz Andorral azon, hogy az abonyi zsinagógát, mely páratlan klasszicista építészeti műremek, megmentsék az utókor számára. A felújítás forrását akkor látják biztosítottnak, ha önkormányzati tulajdonba kerül az épület az alapítványi helyett. A felújítás alatt álló Ungár ház szintén régi klasszicista zsidó kúria, melynek utcafronti részén ebben ez évben emléktáblát helyeznek el, örök emléket állítva ezzel a 400 abonyi zsidó áldozatnak. A mai megemlékezést személyes jelenlétével tisztelte meg Bergman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke, valamint Dr. Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége korábbi elnöke, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke.

A megemlékezést követően az abonyi Moziklub filmvetítése következett a Nemzeti Filmintézet együttműködésével. Az Ötödik pecsét című filmet láthatta a közönség, melynek témája a nyilasok rémuralma. A rendezvényt a Kultúra Háza munkatársai szervezték, a Petőfi Kulturális Program keretében.

Abony Sajtó

49 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak