Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.05.31 P.

Emléktáblát avatnak a Holokauszt 80. évfordulójára

2024.06.16. 14:00 órakor az Ungár-kúriánál történik az avatás

Csaknem 400 áldozat nevét vésik fel arra a monumentális nagyságú, több, mint 5 méter hosszú emléktáblára, melyet a szomorú évforduló alkalmából avatnak Abonyban június 16-án. A helyszínül az abonyi Zsinagóga szomszédságában található műemlék épület, az Ungár kúria szolgál, melyet egykoron a település zsidó vallási vezetői laktak. Az emléktábla a Holokauszt során az abonyi internáló táborból 80 éve elhurcoltak és megöltek számára állít emléket.

„Visszahozni már nem tudjuk Őket, fizikai kínjaikat nem enyhíthetjük, lelki fájdalmaikon már nem tudunk segíteni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy emléküket méltón kell megőriznünk az utókor számára, hogy mindig emlékezhessünk Rájuk. Ez a legkevesebb, amit tehetünk.”- mondta Pető Zsolt, Abony Város polgármestere.

A rendezvényt Abony Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezi. Fohászt mond dr. Róna Tamás főrabbi, áldást mond Molnár Péter plébános és nt. Gáll Károly református lelkész. A emlékezés során köszöntőt mond Pető Zsolt polgármester, Földi László országgyűlési képviselő, dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép- Magyarországi Területi Csoportjának elnöke. Közreműködik a Török János Református Oktatási Központ Kinizsi Pál Gimnáziuma.

A magyarországi vidéki zsidóság gettósítása és deportálása során 1944. május 14. és 1944. július 9. között Magyarország vidéki zsidó lakosságának túlnyomó többségét gettókba kényszerítették, kifosztották majd – embertelen körülmények között – vasúton az ország határain túl fekvő koncentrációs táborokba (leggyakrabban az auschwitzi koncentrációs táborba) szállították. A deportálásokra a magyar és német hatóságok szoros együttműködésével került sor. 1944. évben Abonyban - ahol már a XVIII. század kezdete óta létezett a zsidó közösség -, a város és a környékbeli falvak mintegy 400 lakosát gettóba zárták, majd Kecskemétre szállították, ahonnan 1944. június 27. és június 29. napján megindultak az áldozatokkal a marhavagonok az auschwitzi megsemmisítő tábor felé.

A Holokauszt 80. emlékévében Abony Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az elhurcolt és a koncentrációs táborokban életüket vesztett abonyi zsidó áldozatok emlékére a volt Ungár-kúria kerítésfalán (2740 Abony, Szolnoki út 3.) emléktáblát állít. Az emléktábla felső részén „A II. világháború abonyi zsidó áldozatainak emlékére” szövegezés, valamint héber felirat, a további táblákra a 383 áldozat neve kerül felvésésre. Az áldozatok nevei után „Állíttatta Abony Város Közössége” felirat lesz olvasható.

Abony Város Önkormányzata az emléktábla elkészíttetésének költségét önerőből, saját költségvetésében biztosította.

A megemlékezést követően az abonyi zsinagógában (2740., Abony, Deák Ferenc utca 4.) bemutatják 15 órától a Múzsák Társulat előadásában Thúróczy Katalin: Anna Frank című monodrámáját, Tövispataki Beáta címszereplésével.

Pető Zsolt polgármester korábban, abonyi látogatása alkalmával személye megbeszélést folytatott a MAZSIHISZ elnökével, Dr. Grósz Andorral az emléktábláról, valamint az abonyi Zsinagóga esetleges felújításáról, melyet az önkormányzattal együttműködve lát megvalósíthatónak a szervezet vezetősége./A nyitóképen balra Pető Zsolt polgármester, jobbra Dr. Grósz Andor a MAZSIHISZ elnöke/

Abony Sajtó

112 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak