Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.03.29 H.

Faültetés, fecskementés

Faültetés és fecskementés a „Szeretlek Abony Program” keretében.

Az alábbiakban Kókai- Dudinszky Mónika alpolgármester asszony felhívását olvashatják.

A „Szeretlek Abony Program" keretében megkezdett környezetvédelmi koncepcióink újabb állomásához érkeztünk.

Április 22-én a Föld napját ünnepeljük, mely arra inspirálta városunk vezetőit, hogy helyi szinten is hozzájáruljunk a bolygónk védelméhez. A program keretében egy zöldítő és fecskementő akció került kidolgozásra. A zöldítő akció egyik eleme a képviselő-testület által jóváhagyott döntés végrehajtása, az előző évben megszületett gyermekek örömére 200 fa és cserje ültetése közterületeinken, melyet az ABOKOM Kft. fog megvalósítani. E mellett további 156 saját nevelésű fát telepít az önkormányzat gazdasági társasága.

A helyi közösségek és lakosság bevonása a programunk kiemelten fontos eleme, ezért meghirdetjük a „Fogadj örökbe egy facsemetét!" kezdeményezést, hiszen akinek fája van, jövője van.

A fásítási program fő célkitűzése városunk zöldítése, hiszen a városi fák nélkülözhetetlenek a levegő minőségének megőrzésében, javításában – így a szennyezőanyagok megkötésében, az oxigéntermelésben, a zajcsökkentésben – és a környéken élők lakókörnyezetét is szépíti. Minden fa fontos! Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával hozzájárulunk az egészségesebb és élhetőbb környezet megteremtéséhez, a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Az akció keretében választókerületenként 20 db facsemete (selyemmirtusz és platánlevelű eperfa) kerül kiosztásra a jelentkezők részére. Az örökbefogadás feltétele 5 éven keresztül a szerető gondoskodás, hogy utána 50 évig ő gondoskodhasson rólunk. A növényt a közterületen kell elültetni, és az örökbefogadónak az öntözésről, és terület karbantartását is folyamatosan biztosítania szükséges.

A fával borított területek növelése mellett az is fontos cél, hogy erősítse a helyi közösségeket, ezért az utcaközösségek az igénylésnél előnyt élveznek.

A műfecskefészkek kihelyezésének szükségességét az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent fecskeállomány megtartása és lehetőség szerinti bővítése indukálta. A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek következményeként évről-évre újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegséget terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék, felértékelődik, hiszen ők biológiai úton plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

A fecskefészkek kihelyezésénél is szeretnénk egyéni, illetve utcaközösségek aktív szerepvállalását kérni. Ehhez azonban szükséges néhány szempontot figyelembe venni:

  • ha olyan helyre helyezünk ki fecskefészket, ahol évek óta nincs fecske a fészekfoglalás esélye nulla
  • ha egy-két fészket teszünk olyan helyre, ahol istállótrágya található, a foglalás esélye magas
  • ha lakott fészek mellé teszünk ki műfészket, akkor a foglalás esélye a legmagasabb
  • a fecskefészkek tömeges kihelyezésével ott is elérhetjük pár éven keresztül a fecskék beköltözését, ahol évek óta nem tapasztaltunk fészekfoglalást.

A Földünk védelmét szolgáló programok elsősorban a jövő generációt szolgálják, ezért mindannyiunknak felelőssége, hogy vállalt feladatunknak eleget tegyünk. Az elültetett fák és kihelyezett fészkek sorsának nyomon követését, a választókerületi képviselő folyamatosan figyelemmel fogja kísérni, ezért kérjük, hogy csak akkor jelentkezzen ha hosszú távon is biztosítani tudja az „örökbefogadás" feltételeit!

Az igényléseket kérjük, hogy az egyéni választókerületi képviselőjüknek jelezzék. A képviselők elérhetőségeit közzétesszük.

Amennyiben az igények meghaladják a programban kiosztható növények illetve fészkek számát, akkor sorsolást követően adjuk át. Az elbírálásnál az utcaközösségek előnyt élveznek!

Az örökbefogadásra a választókerületi képviselő aktív közreműködése mellett kerül sor!

Kókai- Dudinszky Mónika alpolgármester

942 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak