Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.06.16 V.

Holokauszt emléktábla avatás

A Holokauszt 80. évfordulója alkalmából

Csaknem 400 áldozat nevét vésték fel arra a monumentális nagyságú, több, mint 5 méter hosszú emléktáblára, melyet a szomorú évforduló alkalmából avattak Abonyban június 16-án. A helyszínül az abonyi Zsinagóga szomszédságában található műemlék épület, az Ungár kúria szolgál. Az emléktábla a Holokauszt során az abonyi internáló táborból, munkaszolgálatból 80 éve elhurcoltak és megöltek számára állít emléket.

A neveket hosszas kutatómunkával Markó Ferenc helytörténész gyűjtötte össze, melyet ezúton is hálásan köszönünk.

A rendezvényt Abony Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezte. Fohászt és megemlékező beszédet mondott professzor dr. Róna Tamás főrabbi, áldást mondott Molnár Péter plébános és nt. Gáll Károly református lelkész. Az emlékezés során köszöntőt mondott Pető Zsolt polgármester és dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép- Magyarországi Területi Csoportjának elnöke. Közreműködött a Török János Református Oktatási Központ Kinizsi Pál Gimnáziuma, verset mondott Benedek Gyula, az iskola tanulója.

A magyarországi vidéki zsidóság gettósítása és deportálása során 1944. május 14. és 1944. július 9. között Magyarország vidéki zsidó lakosságának túlnyomó többségét gettókba kényszerítették, kifosztották majd – embertelen körülmények között – vasúton az ország határain túl fekvő koncentrációs táborokba (leggyakrabban az auschwitzi koncentrációs táborba) szállították. A deportálásokra a magyar és német hatóságok szoros együttműködésével került sor. 1944. évben Abonyban - ahol már a XVIII. század kezdete óta létezett a zsidó közösség -, a város és a környékbeli falvak mintegy 400 lakosát gettóba zárták, majd Kecskemétre szállították, ahonnan 1944. június 27. és június 29. napján megindultak az áldozatokkal a marhavagonok az auschwitzi megsemmisítő tábor felé.

A Holokauszt 80. emlékévében Abony Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az elhurcolt és a koncentrációs táborokban életüket vesztett abonyi zsidó áldozatok emlékére a volt Ungár-kúria kerítésfalán (2740 Abony, Szolnoki út 3.) emléktáblát állított. Az emléktábla felső részén „A II. világháború abonyi zsidó áldozatainak emlékére” szövegezés, valamint héber felirat, a további táblákra a mintegy 400 áldozat neve került felvésésre. Az áldozatok nevei után „Állíttatta Abony Város Közössége” felirat olvasható.

Abony Város Önkormányzata az emléktábla elkészíttetésének költségét önerőből, saját költségvetésében biztosította.

A megemlékezést követően az abonyi zsinagógában bemutatták a Múzsák Társulat előadásában Thúróczy Katalin: Anna Frank című monodrámáját, Tövispataki Beáta címszereplésével.

55 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak