Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.06.17 H.

Röviden a kullancs témáról

Dr. Farkas János gyermekorvos tájékoztatása

A tavaszi időszak kezdetétől egészen az őszi időszak elejéig-közepéig számolnunk kell az apró vérszívók, a kullancsok okozta kellemetlenséggel. Előfordulásuk a sűrű aljnövényzetű területeken a leggyakoribb. Ezek az apró rovarok több száz kórokozót képesek terjeszteni, de szerencsére ezek közül csak néhány veszélyes az emberre. A két leggyakoribb kullancs által terjesztett kórokozó a Borrelia burgdorferi nevű baktérium, mely a Lyme-kór okozója, illetve az FSME vírus, ami agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat.

A Lyme-kór sohasem okoz légúti tüneteket, és lázzal is nagyon ritkán jár. A leggyakoribb korai tünete a kullancscsípés helyén min. 24 óra lappangás (ált. 7-10 nap) alatt kialakuló, a széli részein folyamatosan terjedő, legalább 5 cm átmérőjű, gyakran céltábla alakú pír. Kísérőtünet lehet még: izomfájdalom, fejfájás, gyengeség. A betegség 2. stádiuma hónapok múlva alakul ki, idegrendszeri tünetekkel (pl. arcideg bénulás, agyhártyagyulladás), szívizomgyulladással, ízületi gyulladással járhat. A 3. stádium évek múlva jelenik meg, krónikus bőrtüneteket, idegrendszeri tüneteket okoz. A Lyme betegség stádiumtól függően hosszantartó antibiotikus kezelést igényel.

Az FSME vírussal történő fertőződés az esetek 2/3-ban tünetmentesen vagy tünetszegényen zajlik le. Lappangási ideje 3-21 nap. A betegség első fázisában láz, izomfájdalom alakul ki. Ezt követően néhány napos tünetmentesség következik, ami után ismételten láz, illetve szédülés, fejfájás, hányás, görcsroham, bénulás, tudatzavar következhet be. Fertőződés, már kialakult tünetek esetén vírusellenes gyógyszer sajnos nem áll rendelkezésre, az agykárosodás, maradványtünetek mértékét érdemben nem tudjuk befolyásolni.

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

- Nagyon fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása. Minél több idő telik el a csípés és az eltávolítás között, annál nagyobb a fertőződés kockázata.

- Ne kenjünk a kullancsra eltávolítás előtt semmit!

- Az eltávolítás lehetőleg patikában beszerezhető kullancs eltávolító csipesszel történjen! Ezzel könnyedén megoldható, hogy csak a kullancs fejét fogjuk meg, a testét ne nyomjuk össze. Utóbbi esetben a kullancs potenciálisan kórokozókban gazdag nyálát a bőrbe préseljük.

- Lassú, húzó mozdulattal próbáljuk kiszedni a kullancsot, ne tekergessük!

- Ha véletlenül a feje bent marad, nincs gond, körülötte kialakul egy helyi gyulladásos reakció, és néhány napon belül kilökődik.

- Az eltávolított kullancs bevizsgáltatásának nincs értelme!

- A kullancscsípés idejét jegyezzük fel és figyeljük az esetleges tüneteket. A fent részletezett tünetek esetén forduljunk orvoshoz!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

- Amennyiben lehetséges, viseljünk a végtagokat fedő, lehetőleg világos ruházatot (ezeken könnyebben feltűnik a kullancs).

- Használjunk a szabadban töltött idő során kullancsriasztó szereket!

- Nagyon fontos az önvizsgálat, kullancscsípés esetén a mielőbbi eltávolítás.

- A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás megelőzésére 1 éves életkortól van védőoltás! Célszerű a szezon előtt elkezdeni az immunizálást, de véleményem szerint, ha oltásbeadásról van szó, mindenképpen jobb később, mint soha. Akár a nyári időszakban is érdemes lehet az oltás beadását kérni.

További kellemes, élményekben gazdag, kullancscsípésekben szegény nyarat kívánok!

dr. Farkas János

házi gyermekorvos

Források:

Dr. Lakos András: Kullancs által terjesztett fertőzések: Lyme Borreliosis, kullancsencephalitis, TIBOLA (MTA doktori értekezés, 2012)

https://www.antsz.hu/.../sajtokozlem.../160422_kullancs.html

https://gyogyhirek.hu/amit-a-kullancsokrol-tudni-erdemes/

32 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak