Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.08.13 K.

Piacfejlesztés: Projektnyitó rendezvény

Augusztus 1-én tartották meg a piacfejlesztéssel kapcsolatos sajtónyilvános projektnyitó rendezvényt a piaccsarnok előtti területen. A városvezetők mellett a programon részt vettek az érintett szakemberek is.

Az üzemeltető cég részéről Gáspár Csaba az ABOKOM Nonprofit Kft igazgatója, a termelői piac kialakítása és környezet rendezés kivitelezője Szilasi Éva ügyvezető a Szilasi és Társa Kft. képviseletében, valamint Tamási Áron utcai telephely fejlesztésének kivitelezője Bükkösi Dávid vett részt a SZOL-HAT Bau Kft képviseletében.

A rendezvényen beszédet mondott Pető Zsolt polgármester, aki először a helyi gazdaságfejlesztés szükségességéről beszélt.

Ezután ismertette a projekt részleteit.

 

A Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóság Abony Város Önkormányzata részére bruttó 314.960.631 forint vissza nem térítendő támogatást nyújt Helyi gazdaságfejlesztés Abonyban feladatainak támogatására. Ebből az összegből a Kossuth téri piaccsarnok épülete előtti területen szabadtéri piac építését tervezzük megvalósítani.

A Támogatási Szerződés szerinti, építéshez kapcsolódó költségekre elszámolható nettó kiadás összesen 267.607.698 Ft.

„Komplex pályázat keretében megújul az önkormányzat tulajdonában lévő Abonyi piac területe, Kossuth tér 5-7. hrsz 859/4 és a 2740 Abony, Tamási Áron utca 2. hrsz 4408 szám alatt található telephely épülete.

A mintegy 10-12 évvel ezelőtt megépített piaccsarnok épülete jelenleg egy adottság. A telepítés jellegzetessége, hogy az országos főútnak számító Szolnoki úttól az épület jelentősen visszahúzva települt. Így előtte egy nagy tér található, amely jelenleg elhanyagolt képet mutat. Fekvését tekintve pedig a város központjában, középület funkciók szomszédságában fekszik, tehát minden potenciálja megvan ahhoz, hogy méltó helyszínné váljék. A terület gyakran ad helyet kitelepülő bolhapiacnak, de ennek sem épített sem elméleti keretei nincsenek kialakítva. Az alkalmi árusok ad-hoc területhasználata zavaros képet mutat.

A piaci napok közötti időben alul használt, városközponti fekvéséhez képest méltatlan látvány van jelen. A nagy terület azonban lehetőséget ad arra, hogy létrehozzunk egy rendezett és szabályozott termelői nyitott piacot.

A Városháza előtti parkban megrendezett Tarka Téri piacok sikere bizonyította, hogy van kereskedői és vásárlói igény a piacolásra, azonban a régen megszokott, hagyományos megoldásokat a kor igényeihez illeszkedő területtel és programoknak kell újra gondolni. A megújítás során az elárusító terület mellett parkot alakítunk ki. Az itt kialakított gyep, kiemelt gyep és fás területek kiváló alkalmi fogyasztó helyet jelenthet majd a helyi árusok termékeinek. Ezzel egy olyan kellemes és sajnos egyelőre Magyarországon ritkaságszámba menő de Európában már jól bevált kompozit őstermelői piac jöhet itt létre, amely még akár a szomszédos települések vásárlóinak érdeklődését is felkeltheti.

Az effektív piachoz tehát egy hozzá szervesen illeszkedő városi zöldterület kapcsolódik mintegy a piac fogyasztóhelyeként, amely városi parkként is megállja a helyét. A terület termelői piac zónájában lehetőséget adunk kis eladópavilonok időszakos felállítására a terület fő út felöli zónájában. Az így kialakuló termelői piac igen jól tudna kooperálni a meglevő piaccsarnokkal, ahol is annak kötött szerkezeti kialakítása és adott belső tere okán nem tudott klasszikus termelői piacozás kialakulni, illetve működni.”- mondta Pető Zsolt polgármester

Abony Sajtó

94 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak