Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.08.13 K.

Letették a közösségi ház alapkövét a Mérges városrészen

Augusztus 1-én sajtónyilvános projektnyitó rendezvényt tartottak Abonyban, melynek tárgya Abony egyik nyertes projektje volt. A rendezvényen Pető Zsolt beszédében a roma holokauszt áldozatairól is megemlékezett, ismertetve az abonyi romákkal kapcsolatos szomorú és tragikus történelmi eseményeket. A roma holokauszt emléknapja augusztus 2. Az évforduló kapcsán a városvezető kiemelte, hogy érdekes dolog a történelem, hiszen 80 évvel ezelőtt pontosan erről a városrészről vitték el a romákat, és most ezen a helyen közösségi ház alapkőletételére kerül sor.

A rendezvényen a TOP_PLUSZ-1.2.2-21-PT1-2022-00001 Szociális célú városrehabilitáció Abonyban (ERFA) projekt részét képező lakásépítés is kiemelésre került. Ez a projekt később kezdődik majd. Ezzel párhuzamosan folyik az ESZA + projekt, melynek célja célcsoportba tartozó roma lakosság felzárkóztatása. A projektnyitó rendezvényen részt vett a Közösségi Ház kivitelezését végző D+V TEAM Kft. képviseletében Kuti György ügyvezető, a szociális bérlakások kivitelezését végző Skorpió Kft. képviseletében Schneider Tamás Jenő ügyvezető, a projektek műszaki ellenőre, Horváth Ferenc ügyvezető az Archilak Mérnöki Szolgáltató Kft. részéről, valamint a képviselő- testület tagjai és a projektben résztvevő szakemberek.

 

A rendezvényen a projektben résztvevő gyermekek adtak műsort. Szavalatot mondott Tóth Amira, Rafael Kitti, Rafael Regina és Kállai Petra. Felkészítő tanáru: Király Borbála, a Közösségi Ház vezetője. A Közösségi Ház alapkőletételénél Pető Zsolt polgármester, Kovács László a körzeti képviselője és Kállai Rita célcsoporti képviselő működött közre.

Abony Város Önkormányzata 420 891 578 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a TOP_PLUSZ-1.2.2-21-PT1 kódszámú, „Szociális célú városrehabilitáció” tárgyú felhívásra benyújtott pályázatára.

A projekt keretében az akcióterületen élők életkörülményeinek javítása érdekében felújításra kerül a terület egyik fő bevezető útja, a Somogyi Imre utca, kialakítására kerül a kapcsolódó ESZA+ program megvalósítási helyszíneként szolgáló, közösségi és szociális funkciókat ellátó közösségi ház, melynek energiaellátását az udvaron telepítésre kerülő napelempark biztosítja majd. Az elérhető szolgáltatások bővítését a közösségi ház udvarán kialakításra kerülő játszótér is biztosítja. Az új szociális bérlakások a település integrált részein kerülnek megépítésre, a 3 db új lakás kapacitása 12 fő, mely 3 család részére biztosít majd jobb lakhatási körülményt, elősegítve ezzel társadalmi integrációjukat is.

Abony Sajtó

80 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak