Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.09.16 H.

Polgármesteri közlemény

Tisztelt Levélírók!

Kérem engedjék meg, hogy köszönetemet fejezzem ki a piaci fák védelmében indított beadvány minden aláírójának a természeti környezetünkért és a városunkért érzett felelősségvállalást és az abból fakadó véleménynyilvánítást!

Az önkormányzat településfejlesztési programjában 2019 óta kiemelt helyen szerepel a helyi gazdaságfejlesztés, melynek része a város központjában található nagy múltú piac, ezen belül a nyitott piactér fejlesztése, modernizálása. A megfelelő előkészítés érdekében már a tervezői munka kezdetét megelőzően, más szakvélemények mellett favizsgálati szakvélemény is készült a területen lévő növényekről, melynek megállapításai határozták meg a tervezés kereteit és lehetőségeit is. Ennek megfelelően készült el a nyitott piactér terve, ami (az általános állapotuk és a közterületi kockázatuk miatt) kivágásra javasolt fák eltávolítása mellett egy parkosított és burkolt elemekkel ötvözött, modern és jövőbe mutató piacteret irányozott elő.

A megvalósítási döntéseket és a vállalkozói szerződés aláírását követően a munkaterület átadása előtt, a lakossági kezdeményezésre is tekintettel a beruházási területén lévő 10 japánakác fa állapotának újbóli vizsgálata érdekében felvettem a kapcsolatot a Magyar Faápolók Egyesületével, ahol ajánlást kaptunk egy újabb szakértő megbízására. A szakértő a nyár folyamán elvégezte a helyszíni vizsgálatot, aminek írásos anyagát nemrégiben megküldte önkormányzatunk részére, amit közzétettünk, mindenki számára elérhetően. A szakértő a korábbi szakértői véleményt szinte teljesen megerősítve a tíz vizsgált fa közül három fát ítél megtarthatónak, de azok megtartása esetén is tíz éven belül a lecserélésük szükségességét prognosztizálja.

Tisztelt Levélírók!

A városvezetés számára - ahogyan az elmúlt ciklusban, úgy a jövőben is - kiemelt helyet foglal el a természeti környezete védelme és gyarapítása. Talán bizonyíték erre a mintegy 20 hektáros Nagyerdő megvásárlása és megmentése, a Parkerdő kezelése, a több éve folytatódó (az újszülöttek számával azonos számú) faültetési program, a Mikes tó melletti futókör kialakítása során végzett növényvédelem, a Mikes tó környékének fásítása, a Kálvin úti játszótér fásítása, a kúria felújításokkal együtt tervezett parkosítás, a Virágos Magyarország Programban és a Legszebb Konyhakertek Programban való városi részvétel.

Beruházásainknál, ezen belül a piactér kialakításával kapcsolatos döntéseinknél is a sok-sok helyi szempont mellett azonban elsődlegesen a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek véleményére kell támaszkodnunk. Azokra a hozzáértőkre, akik a fejlesztési cél megvalósítása érdekében a növények védelmét szem előtt tartva, de mindenekfelett a területet jövőben használó emberek személyi és vagyoni biztonságára tekintettel alakítják ki álláspontjukat.

Szeretném hangsúlyozni, hogy egyetértek a növények jövőjéért érzett lakossági aggodalmakkal, de ahogyan a szakértői vélemény is rámutat, a múltban elmaradt gondoskodás következményeivel állunk szemben, melyet most kell kezelnünk oly módon, hogy a jövő generációinak egy élhető és biztonságos környeztet teremtsünk.

Aktív véleménynyilvánításukat megköszönve kérem a válaszom elfogadását!

Tisztelettel: Pető Zsolt polgármester

 

 

47 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak