Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.09.25 Sze.

Pincétől a padlásig: Tallián- Lavatka kúria

Kulturális Örökség Napja

Szeptember 21-én rengeteg érdeklődő volt kíváncsi a Tallián- Lavatka kúriában a Kultúra Háza munkatársai által megszervezett programra. Jandácsik Pál köszöntötte a résztvevőket majd Markó Ferenc helytörténész tartott előadást és tárlatvezetést az épületben.

Ritkán látható épületekbe is bejuthatunk a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat keretében. Abony immáron évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez. Idén a Tallián- Lavatka kúria volt nyitva az érdeklődök előtt, akik a pincétől a padlásig bejárhatták az 1800 körül épített klasszicista épületet, melynek történetéről Markó Ferenc helytörténész mesélt. Legutoljára akkor volt használatban, amikor itt a József Attila Nevelőotthon működött. Az épület Pest Megye Önkormányzatának tulajdonába került, később értékesítették. Jelenleg is magánkézben van, mind a kúria, mind pedig az ingatlanon található emeletes épület és a melléképületek, valamint ház. A tulajdonos több lépcsőben elvégezte a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a tető felújítását a régi épületen. Jelenleg a műemlék kúria épületét nem hasznosítják.

Jandácsik Pál, a Kultúra Háza munkatársa, a Helyi Értéktár Bizottság tagja a program elején mesélt az abonyi kúriák történetéről. Arról, hogy Abony régen a földbirtokos nemesek települése volt, így ők számos sok szép kúriaépületet hagytak hátra az utókor számára, melyekből sok ma is áll. A szakember elmondta, hogy a kastély és kúria közt alapvetően csak a mérete a különbség.

„A Sivó-kúria szomszédságában, a Jókai utcában található épületet Tallián Ádám építette valamikor az 1800-as évek elején, Szvacsina József azonban 1850-ben átépíttette. A földszintes kúria homlokzata hármas tagolású, különlegessége a négy dór oszlopos előtér, mely valószínűleg kocsibejárónak épült. A kúria a második világháborútól a kétezres évek elejéig nevelőotthonként működött, a kiugró tornácú, szintén klasszicista melléképületet pedig a nevelőotthon irodájaként használták, jelenleg üresen áll. „- olvasható a Lechner Tudásközpont oldalán.

Abony Sajtó

18 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak