Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.04.29 Cs.

Élete az életmentés

Király Zoltán abonyi származású fiatalember, aki már gyerek kora óta pontosan arra a pályára készült, ahol most végzi mindennapos áldozatkész munkáját.

Igazából az álma vált valóra, hiszen hivatásos tűzoltóként teljesít szolgálatot, e mellett pedig szabadnapjain az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik, mint mentőápoló. Mindezt megfejelve veszélyes fák kivágásával is foglalkozik. Zoli most 30 éves, egy kisfiú büszke apukája, felségével Szolnokon élnek. A nem mindennapos életét kiegészíti az a tény is, hogy a Közszolgálati Egyetem hallgatója. Naponta küzd bajbajutott embertársainkért, hol a tűzoltóruhát, hol pedig a mentőszolgálat viseletét ölti magára. A ruha változik a cél nem, segíteni a bajbajutottakon. Király Zoltán tűzoltó őrmester a közelmúltban Bátorságért Érdem jelet kapott tűzoltó munkája elismeréseképpen. Az életmentő fiatalembert Pető Zsolt, Abony Város polgármestere fogadta irodájában, és ő is elismerését fejezte ki Zolinak, majd kötetlenül beszélgettek.

tűz3

„Annak külön örülök, hogy ilyen fiatalon jól érzed magad a szakmádban, és más területen is helytállsz, szeretettel gratulálok a kitüntetésedhez! Abony Városának nagyon fontosak a szakmájukban tehetséges fiatalok.”- mondta a polgármester

„2014 óta vagyok hivatásos tűzoltó. A Szolnoki Ifjúsági Tűzoltóságnál kezdtem pályafutásomat, majd 2005-ben, ahogyan felkerültem a szakközépiskolába, megismerkedtem legjobb barátommal, illetve legjobb munkatársammal, Skumáth Péterrel. Ő vitt bele a tűzoltóéletbe, rávezetett, hogy miként működik ez a dolog. Vele együtt voltunk ifjúsági tűzoltók, próbáltunk minél több embert toborozni. Rendszeresen jártunk be a szolnoki tűzoltóságra, szinte lehet azt mondani, hogy ott nőtünk fel, kívülről tudtuk, hogy melyik eszköz hol található az autókon. Az ottani kollegák rengeteget foglalkoztak velünk, segítettek a tanulmányainkban. Rendszeresen kaptunk képzéseket, melyeket a későbbiekben hasznunkra tudtunk fordítani. Jelenleg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon beosztott tűzoltóként dolgozom.

Sokszor nehéz feldolgozni egy-egy tragédiát, de szerencsére az összetartó tűzoltó bajtársi közösségünk nagy segítséget nyújt a megrázó esetek feldolgozásában. Így egy-egy tragédia megélését követően is újult erővel dolgozom tovább.

Nagyon emlékezetes volt számomra a budapesti, Kazinczy utcai tűzeset, emiatt kaptam a Bátorság Érdem jelet. Egy 9 emeletes panel épület legfelső szintjén lévő lakás teljes terjedelmében égett. Este érkezett a jelzés, miszerint a lakásban egy fő még bent tartózkodik. A helyszínre érkezve lépcsőházból menekülő emberek látványa fogadott bennünket, ekkor már tudtuk, hogy nagy baj van. A felhatolást nehezítette, hogy akkor, már a füsthatár a 7. emeleten volt.  Az a lakás, mely miatt a bejelentést kaptuk, már teljes terjedelmében égett, a tűz több lakásra is átterjedt az emeleten. Ahogy a tűz terjedt, több lakás ajtaja is átégett. Az egyik lakásban még két személy bent tartózkodott, akiket kimentettünk. 2 éve vagyok házas, és másfél éves a kisfiam Nimród. A Család számomra a legnagyobb támogatást jelenti. Szerencsére a Feleségem mindenben mellettem áll.  Természetesen ezt a hivatást nem egyszerű családosként felvállalni, a mindennapos aggodalmak miatt. Dolgozom, és egyetemen is tanulok, valóban szükségem van a Családom támogatására. Ezúton is szeretném megköszönni Feleségemnek, hogy mellettem áll, és élhetek a hivatásomnak!”- mondta el lapunknak Király Zoltán tűzoltó.

Szerkesztőségünk és Olvasóink nevében is kívánunk Király Zoltánnak és Családjának további jó egészséget!

Lőrinczy Veronika

 

A cikk az Abonyi Napló áprilisi lapszámában jelent meg.

1630 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak