Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.07.13 K.

Sikeres az abonyi közfoglalkoztatási program

Ahogyan lapunk arról beszámolt, a napokban adták át az abonyi Parkerdőben az erdei iskola épületét, mely a közfoglalkoztatási program keretében épült meg.

Az ünnepélyes átadón részt vettek a Ceglédi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársai, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság munkatársa Monos Zsolt, a Pest Megyei Kormányhivatal részéről Dr. Kublich Henrietta főosztályvezető asszony és munkatársai.

Az átadó ünnepségen Vargáné Molnár Márta, az ABOKOM Nonprofit Kft. közfoglalkoztatásért felelős munkatársa beszélt az abonyi közmunka programból. Az alábbiakban a beszédét olvashatják.

 

Az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. Abony Város Önkormányzatának 100 %-os tulajdonú cége.

Fő tevékenysége városüzemeltetési feladatok ellátása.

Abony Város Önkormányzat  Képviselő-testületének  döntése   értelmében 2015. évtől a helyi közfoglalkoztatási feladatokat társaságunk látja el.

A megbízást követően igyekeztünk olyan közfoglalkoztatási programok megvalósításában részt venni, melyek jól illeszthetők tevékenységi köreinkbe, illetve tovább folytattuk az Önkormányzat által indított  mezőgazdasági programot.

2016-tól Társaságunk résztvevője volt  az Országos, majd 2018. évtől a Pest Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításoknak. Kiállító pavilonunkban elsősorban a mezőgazdasági program keretében előállított terményeinket, levendula dísztárgyainkat láthatták a rendezvényre látogatók. 

A kiállítás elsődleges célja az volt, hogy az országban működő közfoglalkoztatók és szociális szövetkezetek bemutathassák programjaikat, eredményeiket, jó gyakorlataikat. Ugyanakkor fontos feladata volt, hogy a lakosság körében erősítse azt a tényt, hogy a programokban dolgozó közfoglalkoztatottak valóban értéket és a közösség számára hasznos termékeket állítanak elő.

Meghatározó volt számunkra a kiállításokon szerzett tapasztalat, más közfoglalkoztatók által megvalósított programok sajátosságainak megismerése.

2021-ben az ABOKOM Kft. mezőgazdasági, szociális, helyi sajátosságok és hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási  programot valósít meg. A programokban résztvevők száma összesen 72 fő.

Jelen esemény kapcsolódik a mezőgazdasági és a helyi sajátosságok közfoglalkoztatási programunkhoz.

Mezőgazdasági programunk meghatározó eleme a levendula. Rendezvényünkön a levendula útja a szürettől, a termék előállításon, a  kész termék bemutatásáig végig kísérhető.

A helyi sajátosságok közfoglalkoztatási program 2020-ban indult mintaprogramként. Ennek  keretében épült a bejáratnál található illemhely, illetve készült a területen elhelyezett 10 db asztal, padokkal.  Az idén indult program keretében erdei iskola megvalósítását célzó épület  készült. Reméljük, hogy a helyi köznevelési intézmények és esetleg a környező települések iskolái is szívesen veszik majd igénybe.

A közfoglalkoztatási programok az ABOKOM Kft. feladatköreibe jól illeszkednek, a feladatellátás sok esetben összefügg a társaság által ellátott önkormányzati feladatokkal (pl. belvízelvezetés, közutak karbantartása, illegális hulladéklerakók felszámolása).

A közfoglalkoztatott munkavállalók, a programok során biztosított gépek eszközök igénybe vételével segíteni tudják az állományi létszám munkáját, az állományi létszám pedig szakmai iránymutatást ad a közfoglalkoztatott munkavállalók részére.

Közfoglalkoztatóként végzett munkánk elismeréseként 2019. novemberében belügyminiszteri díjazásban részesültünk.

Az utóbbi időszak nem kedvezett az értékesítésnek, de minden alkalmat megragadunk termékeink népszerűsítésére. Bemutathattuk levendula varró műhelyünket, a készített termékeket a Cegléd Tv műsorában. Ez év tavaszán lehetőségünk nyílt a Duna Tv Család-barát adásában is népszerűsíteni levendulás termékeinket.

Büszkén mondhatjuk, hogy az eltelt évek során sikeres programokat valósítottunk meg, bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lehet.

 

Képünkön Vargáné Molnár Márta

1198 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak