Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.02.03 Cs.

Miért is készül a szociális térkép?

Ahogy arról beszámoltunk, készül Abony szociális térképe. Ezzel kapcsolatban adtak interjút lapunknak a feladat elvégézében közreműködő szakemberek.

Tisztelt Abonyiak!

Elkezdődött Abony Város szociális térképéhez az adatgyűjtés, a kérdőívek felvétele, melyet az önkormányzat megbízásából a Helianthus 1997 Humán Szolgáltató Bt. végez.

Többen kérdezték, hogy milyen célt szolgál az adatgyűjtés.

 

A szociális térkép célja, hogy az Önkormányzat a fejlesztéseit közép és hosszú távon a lakosság igényeihez igazodva, a lehetőségek függvényében tervezze. Ehhez szükséges a város valamennyi területéről és társadalmi csoportjától információval rendelkezni.

Hogyan történik az adatgyűjtés?

Kérdezőbiztosok keresik fel a lakosokat és egy több oldalas kérdőívet töltenek ki. A kérdezőbiztosok valamennyien szociális szakemberek és a feladat ellátásához rendelkeznek megbízólevéllel. Az adatszolgáltatás teljesen önkéntes és anonim, a kérdőív kitöltését követően nincs lehetőség az adatszolgáltató azonosítására.

 

Mire használható a szociális térkép?

A szociális problémák feltérképezése nem csupán az egyes problématerületeket tárja fel, hanem a lakossági jólét érdekében teendő lépéseket is körvonalazza, sőt az eddigi erőfeszítéseket is igazolhatja.

A szociális térkép tehát segít felismerni a közösség szociális problémáit, a társadalmi szükségleteket, továbbá azokat az akadályokat, amelyek e szükségletek kielégítésének útjában állnak.

A kérdések egy része közvetlenül kérdez rá a szükségletekre és az elvárásokra az infrastrukturális, foglalkoztatás fejlesztését segítő a szociális és egészségügyi ellátások fejlesztése területén.

A kérdések másik csoportja a szakemberek számára ad információt, hogy a jövőre nézve mely területeken kell számítani szükségletek generálódására.

 

Milyen módszerrel történik az adatgyűjtés?

Az adatgyűjtés nem lehetséges mindenkit megkérdezni, erre a kutatásmódszertan a véletlenszerű mintavételt javasolja.

A lekérdezés során minden önkormányzati választókerületben, háztartási létszám-arányosan, véletlenszerűen választjuk ki a lakcímeket.  

Ennek alapján került meghatározásra az az ezer ingatlan, ahol a kérdezőbiztosok a felmérést végzik. Természetesen, aki nem akar válaszolni a kérdésekre, nem köteles. Ilyenkor a kérdezőbiztos a következő ingatlanban kísérli meg az adatfelvételt. 

 

Kérdésként merülhet fel, hogy miért kell ez az adatgyűjtés.

 Az önkormányzatnál nem áll rendelkezésre minden adat, amely megalapozhatja egy közép- és hosszútávú fejlesztési program elkészítését, úgy hogy az kielégítse a lakosság többségének igényét és figyelembe vegye a polgárok lehetőségeit.

Fontos, hogy ne csak bizonyos kör véleménye jelenjen meg a fejlesztési elképzelések összeállításában, hanem a lakosság valamennyi csoportjának igényei tükröződjenek.  Ehhez szükséges, hogy akit felkeresnek a kérdezőbiztosok, azok válaszoljanak a kérdésekre.

Az így összeállított „szociális térkép” lehet az alapja annak, hogy a fejlesztések a városban minél szélesebb körben képesek legyenek kielégíteni az igényeket.

 

Deákné Orosz Zsuzsanna és Deák Sándor, a szociális térkép elkészítésével megbízott szakemberek

 

Kérjük, segítsék a kérdezőbiztosok munkáját!

Tisztelt Abonyiak!

Abony Város Önkormányzatának célja, hogy fejlesztéseit minél hatékonyabban és a lakosság igényeinek és szükségleteinek figyelembevételével tervezze és valósítsa meg.

Ennek érdekében felmérést végzünk mintegy 1000 fő megkérdezésével.

Kérem Önöket, hogy akit felkeresnek a kérdezőbiztosok, segítsék munkájukat azzal, hogy válaszolnak a kérdéseikre. /A kérdezőbiztosok megbízólevéllel rendelkeznek, mely a személyi igazolványukkal együtt érvényes./

A kérdőív felvételének ideje: 2022. január 15-től február 15-ig tart

Segítségüket és együttműködésüket előre is köszönöm!

Pető Zsolt

polgármester

1543 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak