Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.06.13 H.

TÁJÉKOZTATÓ A 2022. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁSRÓL

A koronavírus okozta világjárványra tekintettel Magyarország Kormánya a 2021. május 01. és június 28. közötti időtartamra Magyarország területére tervezett nép- és lakásszámlálást elhalasztotta.

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország területén a nép- és lakásszámlálásra 2022. október 01. és november 28. között kerül sor.

 

A népszámlalására 16. alkalommal kerül sor, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét, valamint az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

 

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatok kivételével – kötelező.

 

Az adatgyűjtés a mai kor igényeinek megfelelően egyrészt az interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír kérdőívek nélkül.

 

A népszámlálás 2022. október 01. és november 28. között három időszakra tagolódik:

 

  • időszak: 2022. október 01. és 2022. október 16. között internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16. éjfélig fogadja)
  • időszak: 2022. október 17. és 2022. november 20. között számlálóbiztosok közreműködésével zajlik az adatgyűjtés (azok körében, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív)
  • időszak: 2022. november 21. és 2022. november 28. között pótösszeírás (ebben az időszakban már csak azon személyek összeírására kerülhet sor, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ezen időszak alatt az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél (jegyzőnél).

A népszámlálás során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a legfontosabb információkról felkérő levelet – mely tartalmazza az online kitöltéshez szükséges egyedi, címhez rendelt azonosítót isfog küldeni valamennyi magyarországi címre.

 

A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek meg. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a házszámokat (többlakásos épületek esetében az ajtószámot is) pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon.

 

A 2022. évi népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztatást – az összeírásról, a népszámlálás jelentőségéről, az adatfelvétellel kapcsolatos eseményekről és teendőkről – 2022 II. negyedévétől elérhető www.nepszamlalas2022.hu oldalon találhatnak majd az érdeklődők.

 

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 200 címen kell címellenőrzést végeznie, és kb. 130-150 címen kérdőívet kitöltenie.

 

A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel és magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie. Rendelkeznie kell továbbá saját eszközzel és interneteléréssel az e-learning tananyag eléréséhez és a vizsga elvégzéséhez, valamint elektronikus és telefonos elérhetőséggel a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében.

 

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata, aki egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a számlálóbiztosnak jelentkező személy alkalmasságáról.

 

A jelentkezésnél előny jelent: felsőfokú végzettség, továbbá, ha korábban részt vett népszámlálásban, mikrocenzusban, vagy más KSH-s lakossági adatfelvételben számlálóbiztosként.

 

Kérem, hogy amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne, 2022. június 27. napjáig küldje el nevét és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail-cím) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

 

Abony, 2022. június 13.

 

dr. Gáspár Anita

jegyző

helyi népszámlálási felelős

 

Népszámlálási tájékoztató pdf formátumban IDE kattintva

 

Adatkezelési tájékoztató PDF formátumban IDE kattintva

1527 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak