Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2022.11.16 Sze.

VárosFa program: Csoda a Mikes- tó partján

A mai napon a VárosFa program keretében összesen 70 nyírfát ültetnek el.

 A programban részt vesznek a Szivárvány óvoda gyermekei, akik lelkesen locsolják a fák ültető gödreit, gereblyézik vissza a kivett földkupacokat a helyére. Rengeteg apró ügyes kéz, mosolygós gyermekarc teszi igazán széppé és mozgalmassá a fásítási programot. A jövőnek ültetnek a mában. Biztosan felemelő érzés lesz tíz év múltán látni, ahogyan a facsemeték árnyat adó lombos fákká cseperednek. A munkálatokat az ABOKOM Nonprofit Kft munkatársai végzik, Molnár Gábor főkertész irányítja az ültetést.

A rendezvényen részt vett Pető Zsolt polgármester is, aki megköszönte az akcióban résztvevők munkáját. A városvezető elmondta, hogy ez a program a NEFAG Zrt közreműködésével valósulhat meg. A NEFAG részéről Dudás Tamás erdész vett részt a program megnyitóján, aki hasznos tanácsokkal látta el a faültetéssel kapcsolatban a jelenlévőket és ő maga is aktívan segédkezett a munkálatokban.

 

A VárosFa Programról

MOL neked zoldul logo es MUEA UJ 01 300x63

 

A 4 éves, országos növénytelepítési programsorozat első körében a 10 000 főnél nagyobb magyar városok pályázhatnak belterületük fásítására. A kezdeményezésnek köszönhetően összesen 7000 darab sorfát ültetnek el különböző hazai városokban. A program a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével jött létre.

A program 2022 tavaszán indult. Településenként 30-70 db, a városi körülményeket jól tűrő, már életerős sorfát lehetett igényelni. Abony 70 fát kapott. Az őszi időszakban az ültetést, majd azt követően az utógondozást a települések közösségi program keretében végzik el.

A programban való részvétel ingyenes, pénzbeli önerő biztosítására nincs szükség. Ugyanakkor a támogatott településnek kötelezettséget kell vállalnia az adományozott fák legalább 7 évig tartó gondozására, szükség esetén pótlására.

624 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak