Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.02.24 Sze.

Költségvetés

Polgármesteri döntés született a város 2021. évi költségvetéséről. 

Magyarország Kormánya 2021. február 8. napjától a SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány miatt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntött Magyarország egész területén. A veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, így a város költségvetéséről és egy személyben kellett határoznia.

A város idei tervszámairól az alábbiak szerint nyilatkozott Abony polgármestere Pető Zsolt:

„A város intézményvezetőinek és gazdasági társaságainak bevonásával már tavaly ősszel megkezdődött a tervezési időszak, melynek végén elfogadtuk azt a koncepciót, ami az idei költségvetés alapját képezi. A központi költségvetésből érkező támogatások, valamint az év végén ismertté vált helyi adó és díjkivetési szabályok keretei között tervezhettük bevételeinket, melyekből biztosítanunk kell az önkormányzati intézmények (bölcsődék, óvodák, kultúrház, múzeum, hivatal, egészségház, sportcsarnok..stb) működési költségeit.

Legfontosabb cél volt, hogy a lakosság részére minden (korábban is elérhető) települési közszolgáltatás rendelkezésre álljon. A működés biztosítása mellett gondolni kellett az intézményekben szükségessé vált felújítások elvégzéséhez és az idei évre tervezett beruházásokhoz szükséges pénzügyi fedezet biztosítására is. A számokat tekintve 2021. évben 2.084.436.041.-Ft költségvetési kiadást tervez az önkormányzat, melyhez 1.302.836.405.-Ft központi költségvetésből érkező támogatás, 209.511.988.-Ft helyi adóbevétel és 177.182.907.-Ft működési (szolgáltatási díj) bevétel, 3.000.000.-Ft működési célra átvett pénzeszköz, 155.143.437.-Ft felhalmozási (pályázati támogatás, ingatlanértékesítés..stb) bevétel és a tavalyi pénzmaradvány biztosít fedezetet.

A 2020-as költségvetési megtakarításokból 276.761.305.-Ft pénzmaradvány keletkezett, ami ebben az évben nagy segítséget jelent a gazdálkodásban. Az idei évben következetes gazdálkodást kell folytatnunk. Ezen belül bevételi terveinket maximálisan teljesíteni kell, illetve további pénzforrásokat kell kutatnunk, kiadásainkat pedig az észszerű keretek között csökkenteni szükséges. Az idei költségvetési gazdálkodással nem csak a jelent, hanem a jövőt is biztosítanunk kell.” - mondta Pető Zsolt polgármester

807 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak