Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.03.12 K.

Geotermikus energia felhasználása

Pályázat a geotermikus energia hasznosítására

Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete döntött arról márciusi rendkívüli ülésén, hogy pályázatot nyújt be a város, mely projekt majdani célja a geotermikus energia hasznosítása lesz. A mostani pályázat a tervezési, koncepciókészítési elemet tartalmazza, a kivitelezésre a későbbiekben lehet majd forrást elnyerni.

EUCF - European City Facility - Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása címmel az egész Európai Uniót átölelő program indult útnak 2020-ban, amely települések energetikai projektfejlesztéseit támogatja. Az egyszerűsített elszámolású közvetlen EU-s támogatás helyi energetikai és fenntarthatósági beruházási koncepciók kidolgozását támogatja. A program lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak a települési stratégiákban megfogalmazott intézkedések beruházásainak előkészítéséhez. 2024. január 15-én VI. alkalommal került meghirdetésre a program melyben 60000 euro közvetlen Európai Uniós forrásra lehet pályázni. AZ EUCF támogatás közvetlen célja, hogy a település klíma- és energetikai akciótervét(SECAP) olyan beruházási csomagokká formálja át, ami elősegíti a várost abban, hogy a megfogalmazott célok megvalósításához további forrásokat tudjon igénybe venni.

Abony Város Önkormányzata csatlakozik az Európai Polgármesterek Szövetségéhez

Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete szintén március 11-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy csatlakozni kíván az Európai Polgármesterek Szövetségéhez.

A Polgármesterek Szövetségét az Európai Bizottság 2008-ban indította útjára azzal a céllal, hogy támogassa a városokat és régiókat az EU 2020-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai célkitűzéseinek teljesítésében. A Szövetség most megerősíti szerepét azáltal, hogy éghajlat-politikai vállalásait összhangba hozza az EU azon célkitűzésével, hogy 2050-ig megvalósítsa a klímasemlegességet. A Polgármesterek Szövetségének több mint 10 000 aláírója van, akik technikai támogatásban és pénzügyi iránymutatásban részesülnek olyan energia- és éghajlat-politikai tervek kidolgozásához és végrehajtásához, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C alatt maradjon – ami a párizsi éghajlat-változási megállapodás legambiciózusabb törekvése.

Az ülésen szakértő is jelen volt, és az előterjesztést a szakbizottságok is megtárgyalták.

53 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak