Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.05.28 K.

Dr. Farkas János házi gyermekorvos válaszol

Az alábbiakban doktor úr cikkét olvashatják

Pollen-étel keresztallergiák – avagy mi lehet az oka, hogy pollenallergia esetén bizonyos ételek elfogyasztása is tüneteket okoz?

A tavaszi-nyári időszakkal, a várva-várt jó idővel együtt sok felnőttnek és gyermeknek okozhatnak kellemetlenséget a különböző szezonális allergiás megbetegedések, pollenallergiák.

Allergiának nevezzük az immunrendszer kóros, túlzott reakcióját az egyébként ártalmatlan ingerekkel szemben. Az allergiát kiváltó anyagot nevezzük allergénnek. A légúti allergia sokak által ismert klasszikus tünetein túl (vizes orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, szemvörösség, köhögés) előfordulhat, hogy az igazolt vagy gyanítottan allergiás személy bizonyos ételek elfogyasztása után akár egész évben – akkor is, mikor az ismert pollen allergén levegőben mért koncentrációja 0 - szájüregi tüneteket, pl. az ajkak, szájpadlás, nyelv vagy a torok viszketését, duzzanatát, esetleg hasi görcsöket észlel magán. A fenti tünetek neve: orális allergia szindróma, oka a pollen-étel keresztallergia, amely az allergiás egyének kb. 5-10 %-át érintő probléma. A pollen-étel keresztallergia alapja a biokémiai hasonlóság az ismert allergén anyag és bizonyos ételek között.

A leggyakoribb pollen-étel keresztallergiák:

Nyírfa: alma, cseresznye, eper, kivi, körte, őszibarack, nektarin, sárgabarack, paradicsom, szilva, burgonya, lencse, sárgarépa, kömény, oregánó, pirospaprika, dió, földimogyoró, mandula, mogyoró

Éger: alma, cseresznye, körte, őszibarack, petrezselyem, zeller, mandula, mogyoró

Pázsitfűfélék: görögdinnye, narancs, nektarin, őszibarack, paradicsom, burgonya, zöldborsó, földimogyoró

Parlagfű: banán, görögdinnye, sárgadinnye, cukkini, főzőtök, uborka

Fekete üröm: alma, görögdinnye, mangó, narancs, őszibarack, paradicsom, sárgadinnye, brokkoli, fejes káposzta, fokhagyma, karfiol, petrezselyem, sárgarépa, vöröshagyma, fekete bors, kömény, oregánó, földimogyoró, napraforgómag

A légúti allergének elkerülése általában nem megoldható, de korszerű helyi hatású (szemcsepp és orrcsepp) és szájon át szedhető antihisztamin készítmények állnak rendelkezésre.

Pollen-étel keresztallergiánál néhány zöldség-gyümölcs esetében (pl. alma) elég lehet a hőkezelés, azonban pl. a zellerben, földimogyoróban található allergének hőállóak, ezért ilyen esetekben a tünetet okozó élelmiszer elkerülése javasolt.

Mindenkinek nagyon szép, élményekben gazdag nyarat kívánok!

Dr. Farkas János házi gyermekorvos

Források: https://gyogyhirek.hu/mit-ehet-allergias-nathas-gyermek/ ,Tulassay T.: Klinikai Gyermekgyógyászat 3. kiadás, 2023.

Dr. Farkas János házi gyermekorvos elérhető közösségi oldalán is: https://www.facebook.com/janos.farkas.716

Telefonos elérhetősége: 30/469 9752

Doktor úr még tud új pácienseket is fogadni.

79 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak