Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2024.05.31 P.

Innentől nem építhető Abonyban bárhol soklakásos társasház

Képviselő- testület döntését olvashatják

Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete május 30-i ülésén tárgyalta és elfogadta azt a rendelettervezetet, mely szabályozza, hogy Abonyban hol lehet soklakásos társasházat építeni. ennek megfelelően sor került a változtatási tilalom elrendeléséről szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Az előterjesztés előkészítésében Abony Főépítésze, Marsalné Kovács Judit vett részt.

Az előterjesztés szerint:

„A hatályos HÉSZ nagy hibája, hogy semmiféle előírást nem tartalmaz az egyes ingatlanokon létesíthető rendeltetési egységek és épületek számára vonatkozóan, így a családi házak tőszomszédságában akár hatlakásos új lakóház is építhető jelenleg. A város központjában a magasabb és több lakást tartalmazó épületek akár a városképet emelni is tudják, viszont a rendeltetési egységekhez tartozó személygépjárművek elhelyezésére nincs jelenleg szabályozás.

Általános tapasztalat szerint a HÉSZ ilyen fajta módosításának hírére a befektetők gyorsítva készítik el soklakásos épületek terveit és engedélyeztetik azokat. Így visszafordíthatatlan kárt okoznak a városképben, mivel kontroll nélkül nőhetnek ki a földből a nagy épületek. Ennek kivédése érdekében változtatási tilalom rendelhető el. Telekalakítási kérelem viszonylag kevés a városban, ezért a változtatási tilalom nem akadályozza jelentősen a beruházásokat. Ezenfelül a tilalom kizárólag a belterületi lakó és településközponti ingatlanokra vonatkozna, de egylakásos lakóépület építését megengedné.”

Abony Város Önkormányzat képviselő- testülete egyhangú igen szavazattal fogadta el a fenti előterjesztést, ennek értelmében:

Az 1. §-ban meghatározott változtatási tilalom alá eső területeken új építményt létesíteni –kivéve egy lakásos lakóépület építését - meglévő építményt átalakítani, bővíteni nem szabad.

Abony Sajtó

70 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak