Ugrás a tartalomhoz
Szechenyi Terv Plusz
2021.09.16 Cs.

Drávay Csaba tanár úr látogatást tett Tesla szülőfalujában

Pető zsolt polgármester írja közösségi oldalán:

Ezúton szeretnénk megköszönni Abony Város lakossága nevében Drávay Csaba tanár úr írását, és képeit, melyeket az alábbiakban teszünk közzé.

Látogatásunk Nikola Tesla szülőfalujában

Augusztusi kirándulásunk célpontjául Horvátországot választottuk. Repülőgéppel utaztunk Zadarba, onnan barátainkkal autóval folytattuk az utat. Nem vagyok egy tengerparton ücsörgő típus, nyaralásunkat a túrázás, a kirándulások határoztak meg. Barátaink tudva, hogy nagyon tisztelem Tesla munkásságát és hallottak az abonyi Tesla-musicalről, egyszer csak letértek a főútról és megálltak a Tesla-emlékhely előtt.

Regisztráció hiányában horvát nyelvű idegenvezető vezetett körbe bennünket. Fizika tanárként érdekes volt látni a szülőháza melletti kiállító helyen Tesla híres transzformátorát, a sötétben vezeték nélkül világító neoncsöveket, a villanymotort, a pörgő réz tojást.

Amikor Tesla született 1856-ban, szülőfaluja, Smiljan még Szerbia területén volt. Tesla egész élete során arra törekedett, hogy találmányai az emberiséget szolgálják. Ennek érdekében még hatalmas vagyonáról is lemondott, hogy a Nagy-Tavak vízerőmű projekt folytatódhasson, ellátva a lakosságot váltakozó árammal.

Korát 100 évvel megelőzve rengeteg szabadalma volt (pl. leírt egy, az Internethez hasonló vezeték nélküli hálózatot), melyek nagy része titkosításra kerültek, nehogy háborús célokra fel tudják használni. Nagyon örülök annak, hogy Abonyban egy ilyen nagyszabású rendezvényt sikerült megszervezni augusztusban. A nézők megtudhatták, ki volt a híres fizikus.

A Tesla nevet nemcsak a régi Csehszlovák lemezjátszóval és az elektromos autóval azonosítják ezután. Végezetül: akit részletesen érdekel Nikola Tesla munkássága, ajánlom, hogy olvassa el Kocsis G. István: Nikola Tesla és az Univerzum titkai című könyvét.

Drávay Csaba

710 alkalommal

Közelgő programok

Események nem találhatóak